Kullanım alanı oldukça geniş olan köpüklü yangın tüpü söndürme sistemleri genel olarak; uçak ve helikopter hangarlarında, depolarda, yakıtların yükleme ya da boşaltma yapıldığı istasyonlarda, boya imalathanelerinde, kimyasal madde üretilen ya da depolanan tesislerde, yanıcı ve parlayıcı sıvıların depolandığı alanlarda, yanıcı ve parlayıcı sıvılarında dolum alanlarında, tersanelerde, iskelelerde, petrol rafinerilerinde, yat limanlarında ve buna benzer alanlarda tercih edimektedir. Anında müdahale ve hızlı bir şekilde kontrolü ele alma özelliği nedeniyle; yanıcı yüzeye kısa sürede etki eder ve olası büyük yangınların da önüne geçer.
Özelikle petrol rafinerilerinde, uçak ve helikopter hangarlarında, tersanelerde, iskelelerde, yakıt dolum ve depolama tesislerinde oldukça yaygın olarak kullanılan köpüklü söndürme sistemleri; basınçlı suyla köpüğün birleşmesiyle birlikte daha düşük yoğunlukla olan ve hem yatay, hem de düşey yüzeylere yapışabilen köpüğün yanıcı alan bölgenin üzerini kaplamasını sağlayan bir sistemdir. Köpüklü söndürme sistemleri aynı zamanda patlayıcı özellikteki gazların dışarı çıkmasını da engellemektedir.
Köpüklü yangın söndürme sistemleri genel olarak yanıcı ve sıvı kimyasalların ya da yakıtların söndürülmesinde kullanılmaktadır. Protein bazlı, sentetik bazlı, alkole dayanıklı ve film oluşturucu köpük çeşitleri; kimyasal özelliklere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Otomatik olarak dizayn edilebildiği gibi manuel olarak da oluşturulabilen köpüklü yangın söndürme sistemleri; yanıcı bölgeye anında müdahale ederek yangının büyümesini engellemektedir.
Köpüğün etkili olduğu yangın türleri ise şunlardır: Ham petrol yangınları, Gazolin yangınları, Jet yakıtı yangınları, Benzin yangınları, Fuel oil yangınları, Nafta yangınları, Alkollerde meydana gelen yangınlar, Ketonlarda meydana gelen yangınlar, Etherlerde meydana gelen yangınlar, Esterlerde meydana gelen yangınlar.